Hoe Sint Jozef je mijn huis verkoopt

Gezinswoning Arnhem“Ben je gelovig?” vroeg makelaar Wilfred Puntman me voorzichtig.
Ik aarzelde met mijn antwoord, want ik weet dat het nogal eens een lang verhaal kan worden als ik dan ‘ja’ zeg.
“Ben je bijgelovig?” specificeerde hij zijn vraag.
Daar kan ik gelukkig altijd volmondig ‘ja’ op zeggen.
“Dan krijg jij een Jozef van me,” kondigde hij aan.
Daar overviel hij me wel een beetje mee, maar hij legde het graag even uit.
“Sint Jozef is de beschermheilige van de huizen. Ik geef je een Jozef en die moet je begraven voor het huis dat je wilt verkopen, met het gezicht naar het huis toe en op z’n kop. Klinkt misschien mal, maar wij hebben er geweldige ervaringen mee. Drie huizen die al een tijdje te koop stonden gaven we een Jozef en alle drie waren ze binnen een maand verkocht.”

Heilige Jozef afranselen

Stolwijkpad 8 ArnhemNatuurlijk heb ik het even opgezocht, want ik mag dan bijgelovig zijn, maar ik pak dit soort projecten wel graag wetenschappelijk aan. Inderdaad. In een interessant artikel van journalist Peter Burger valt te lezen (met alle gebruikelijke disclaimers over dit soort tradities) hoe beschermheiligen worden aangespoord om goed hun best te doen voor je. Zo worden relieken en heiligenbeeldjes gerust afgeranseld, uitgescholden of buiten gezet als ze niet functioneren. Een Jozef op z’n kop begraven is dus voor hem zelf duidelijke taal: hij moet gewoon z’n werk doen.

Andere aanpak van je huis verkopen

Nou ben ik opgegroeid met de overtuiging dat straffen niet het beste middel is om een mens tot activiteit aan te zetten. Vriendelijk vragen: goed begin. Beloningen beloven: prima. Aanspreken op de eigen verantwoordelijkheid: uitstekend. Vertrouwensband onderhouden met een klein kadootje of wat lekkers: gehaaid en heel effectief. Stimuleren door te overladen met complimentjes en zo bij te sturen naar grote prestaties: grandioos.
Ik kies dus, bij wijze van experiment, voor een andere aanpak van de H. Jozef.

“Sint Jozef verkoop Stolwijkpad 8 in Arnhem”

Gezinswoning in ArnhemOm te beginnen heb ik Hem wat leuke hoekjes van mijn huis laten zien, zodat zijn motivatie van binnenuit komt. Vervolgens heb ik hem mee laten kijken terwijl ik aan het werk ben, zodat hij weet dat ik zelf ook m’n best doe en niet zomaar wat achterover leun terwijl hij moet sappelen. En nu ga ik ‘m begraven voor m’n huis, rechtop, zodat hij grondig te werk kan gaan bij het vinden van een nieuwe bewoner voor Stolwijkpad 8 in Arnhem. Bieden vanaf 160.000 euro, trouwens. Voor zo’n fijn huis.

Dreigen of samenwerken

Stolwijkpad 8 ArnhemMaar met respect zal ik Jozef behandelen. Als ik langs z’n verblijfplaats loop zal ik ‘m groeten en iets bemoedigends zeggen als: “Zo gaat ie prima Joos! Zet ‘m op he! Je doet het keigoed hoor!” En op zondagen krijgt hij een drupje wijn. Niet te veel. Net genoeg om zich te verheugen op de fles die we lostrekken met ‘M als het huis ook echt verkocht is. En hij komt niet op de Lijst van Zaken, want als hij z’n werk goed heeft gedaan mag hij van z’n pensioen komen genieten op een fijn plekje in ons nieuwe huis.
En nou maar zien welke aanpak het beste werkt. Dreigen of lekker samenwerken.

Bekijk intussen rustig het filmpje
van dit heerlijke huis Stolwijkpad 8 in Arnhem.

Geplaatst in Arnhem huis te koop, Blog, Magie, Meemaken, Uncategorized, Yoeke Nagel.