Schrijfoefeningen

Schrijfuren maken voor meer schrijfgemak

Wie makkelijk wil schrijven moet schrijfuren maken. Gun jezelf dus regelmatig een schrijfoefeningetje tussendoor. De drie belangrijkste uitgangspunten:

1- Schrijf niet te goed.
Dat is ontmoedigend voor jezelf. Bovendien is het ook leuk om je eigen tekst later nog eens te zien en nog beter te kunnen maken dan ie al was.

2- Leg een andere maatstaf aan dan 'het moet wel mooi worden'
als dat je schrijflust belemmert. Goede alternatieven zijn: 'vijf minuten schrijven.'
Of 'zonder het woord - en - te gebruiken.' Oh, ook een fijne: 'zonder bijvoeglijk naamwoorden.'

3- Gewoon doen.
Ja: een ander heeft het ook al geschreven en beter. Nee: niemand zit er op te wachten. Nee: je hebt ook helemaal geen tijd voor dit soort dingen. En ja: je hebt wel wat beters te doen. En nou aan de slag.

Schrijf een essay zoals je een wandeling maakt.
In elf stappen van thuis naar chic hotel... en daar voorbij! -
Download de pdf essay-schrijven

9 SCHRIJFOEFENINGEN

1- Landschapschrijven

Beschrijf een sfeer, een stemming, een landschap via je zintuiglijke waarnemingen.

‘Ieep’ is ongeveer het geluid waarmee de eerste vogel laat horen dat het iets lichter aan het worden is.
Ieep, ieeep, ieeeeeep, tot er een antwoord komt. Fiebelefiebele, links van de voortent. En dan een prrrrrrrrrtihitihi er achteraan en een whiehooowhiehooo er dwars doorheen en plokplokplok van de druppels uit de bomen op het zeildoek. Het wordt dag. De kamperfoelie geurt vanavond pas weer en de vogels zijn alweer een stuk stiller als de bakker toetert. Elk uur heeft z’n eigen natuurlijke klank op de camping.

2- Maak het makkelijk en verpest het

Een fijn idee voor een verhaal met een spannende opbouw. Begin iets te beschrijven dat mooi, goed en makkelijk is. Verpest dat in de alinea's die daarop volgen. Laat het huis instorten, gooi iemand in het kanaal, geef de moeder een hartinfarct, overrijd het hondje.
Loop dan even een blokje om, bedenk hoe de situatie er uit moet zien vlak voor je kunt eindigen met '...nog lang en gelukkig.'
Schrijf dat gedeelte.

3- Kruidnageltekst

Pak drie potjes uit je kruidenrek en neem ze mee naar je schrijfplek. Open het eerste potje en ruik met gesloten ogen. Wacht tot er een beeld opdoemt. Dat kan een herinnering zijn, een beeld uit een film, of iets wat je ter plekke verzint. Beschrijf nauwkeurig wat je ziet. Doe dat met alle drie de potjes.
Voor wie er echt lol in krijgt: maak daarna een lopend verhaal met deze drie fragmenten.

4- Wel, Marc, om het enorme succes!

Let op de speciale unieke kwaliteiten ervan! Geen enkel ander product kan je leven zo enorm verrijken als deze totaal vernieuwende manier van schrijven! En: zo gemakkelijk te lezen! Schrijf een TelSell tekst om je eigen schrijfwerk aan te prijzen.

5- Knor

Hoe ziet een varkentje een thermoskan? Knor! Maar dan uitgebreider.
Beschrijf eerst een willekeurig voorwerp in je directe omgeving. Google nu bij afbeeldingen ‘dier’. Kies een leuke uit de vijfde tot de tiende rij foto’s of tekeningen. Beschrijf nu hetzelfde voorwerp door de ogen van dat dier.

6- Stelletje stinkende hufters!

Kies een onderwerp waar sommige mensen zich altijd stevig kwaad om kunnen maken. Jij niet. Jij faket. Je schrijft erover. Kies een onderwerp. Van hondenpoep tot politici of een hysterische tante en alles wat daar omheen walmt, maar kies een enkel onderwerp. Ga daar schrijvend stevig tegen tekeer in drie minuten. Leg dan je pen weg of haal je vingers van het toetsenbord en loop eventjes rond, drink een glas water en haal diep adem. Lees dan je tekst door en creëer een context voor dit fragment. Kan het een monoloog zijn in een ruzie tussen je twee hoofdpersonen? Is het een aanklacht voor de rechtbank? Een betoog in het parlement? Voeg een aantal zinnen toe, voor en na je tekst, strijk wat zinnen glad waar nodig.

7- Heilige schrijfplek

Richt je schrijfplek in als altaar, toegewijd aan de kunst van het schrijven.
Zet neer wat inspireert, haal weg wat blokkeert.

8- Het mag niet

Overvloed kan benauwend zijn. Leg jezelf eens een vrijwillige beperking op. Schrijf bijvoorbeeld vijf minuten lang zonder bijvoeglijk naamwoorden te gebruiken, of vermijd het woord ‘het’.
Neem waar hoe de schrijfsappen worden afgebogen door het even helemaal anders te doen.

9- Ja, dan…

‘Als ik me niks zou aantrekken van wat andere mensen over mijn schrijfwerk denken, dan zou ik een boek schrijven over…’ Neem de tijd om deze tekst af te maken.

Nog 99 keer fijner:
Achterin het boek 'Schrijven met het creatiepentagram'
staan 99 schrijfoefeningen voor een hogere woordwaarde.
In het boek zelf trouwens nog veel meer.