Ritueel op maat

Even stilstaan om verder te kunnen gaan

Trouwen, scheiden, geboorte, overlijden, verhuizen, examen doen

Ga je trouwen, overlijdt een dierbare of ga je met pensioen, dan is er meestal wel een vorm waarin we daarbij stilstaan met vrienden en bekenden. Maar past die vorm ook bij jou? Bij jullie idee over een verbintenis aangaan met elkaar? Bij de waarde die deze mens voor je heeft gehad? Hoe wil je zelf betekenis geven aan al die momenten in je leven dat je weet: dit is een omslagpunt? Een bijzondere huwelijksceremonie, een mooie begrafenis of crematiebijeenkomst, de viering van het leven dat doorgaat - ik help je graag met een ritueel op maat. Warm, betekenisvol en helend.

Bekrachtig je volgende stap met een ritueel

Met een ritueel bouw je een brug tussen toen en straks. Je voert bewust een aantal handelingen uit die niet per se functioneel zijn, maar wel je aandacht een tijd lang vasthouden bij een verandering die je verwacht of teweeg wilt brengen. Je verbindt het verleden met de toekomst. Zo’n ritueel is mooi en betekenisvol, of het nu om een fijne of om een nare verandering gaat. Door een nieuwe stap in je leven bewust te nemen, zul je je daar gemakkelijker goed bij voelen – en je omgeving snapt ook beter wat je doet.

Ritueel dat bij jou past

Goed overleg vooraf is eigenlijk al een onderdeel van het ritueel. We zoeken samen naar betekenisvolle handelingen en de woorden die passend zijn voor jou. Het kan dus met of zonder spiritueel tintje, met of zonder klassieke rituele woorden of gebaren, met of zonder goden, met of zonder familie en vrienden: een ritueel is van jou. Ik ondersteun je bij het vinden van de juiste rituele vorm (en plek) voor jou.

Momenten om bij stil te staan met een ritueel

Trouwen en scheiden. Geboorte en overlijden. Een examen gaan doen. Een diploma halen of juist zakken. De eerste keer... wat dan ook. Een nieuwe baan beginnen en met pensioen gaan. Begraven of cremeren. Zoveel jaar getrouwd zijn. Zwanger zijn of een miskraam krijgen. Verhuizen, vrijwillig of gedwongen. Het vieren van een dierbare vriendschap of het verbreken ervan. Beginnen aan een grote reis of misschien wel verhuizen naar het buitenland. Het zijn allemaal momenten waar je bewust bij stilstaat met een ritueel. Het effect daarvan is dat je de verandering gemakkelijker kunt verwerken en dus meer op de toekomst dan op het verleden gericht bent.