Yoeke persoonlijk

Beetje over mij

Yoeke Nagel

Yoeke Nagel

Yoeke Nagel - Foto Judith de Rijck

Yoeke Nagel is het eigenlijk. Maar veel mensen schrijven Joeke, Jouke, Diewke, Djoeke, Yucca, Yuky of andere varianten op mijn naam. Geeft niks. Als je me maar kunt vinden als ik iets voor je kan betekenen.

Schrijfcoach

In de journalistiek, bij het schrijven van 15 gepubliceerde boeken, het vroege huiswerk van Loesje en mijn Boekenvroedvrouwenpraktijk verzamelde ik 35 jaar lang schrijfgereedschap. Puur praktijk dus. Als hoofdredacteur van een publiekstijdschrift, als eindredacteur en als freelancer merkte ik dat een ruim assortiment aan schrijftechnieken elk schrijfwerk gemakkelijker maakt. Ik ontdekte en ontwikkelde het Creatiepentagram om er collega's en andere schrijvers houvast mee te geven bij het maken van de schrijfkeuzes die je altijd moet maken. Ik geniet er nog steeds van om te merken hoe goed dat ding werkt.
In mijn boek 'Schrijven met het Creatiepentagram' leg ik uit hoe dan.

Spreker

Ik sta graag voor groepen om te vertellen hoe ik denk dat de dingen in elkaar zitten. Dat is heel vaak behoorlijk anders dan hoe andere mensen denken dat ze in elkaar zitten, dus ben ik altijd wel benieuwd hoe er gereageerd wordt. Om een beetje handigheid te krijgen in Spreken in het Openbaar kreeg ik les in Retoriek van dominee Jan Vaessen. Ik heb het graag over Damestasjeslezen (en waarom we zoveel hechten aan spullen), Taal (en waarom we zo graag ingewikkeld doen met woorden), Schrijven (en hoe dat gemakkelijker gaat), De Mens (en mijn andere onhebbelijkheden), Magie (en hoe dat onverstoorbaar opduikt in ons leven), Rituelen (en waarom die zo handig zijn).
Je maakt me extra blij met een verzoek om een lezing over een onderwerp dat hier nog niet bij staat, want dan kan ik me er in verdiepen en er een betoog over schrijven.
Er mag gelachen worden (en dat gebeurt zelfs bij de serieuze onderwerpen) en toch ga je naar huis met het verwarrende gevoel dat je iets nieuws gehoord hebt dat in het dagelijks leven behoorlijk bruikbaar is. Vreemd genoeg ben ik eigenlijk nooit enorm zenuwachtig als ik voor een zaal vol mensen sta.

Damestasjeslezer

Kijk in de tas van een vrouw en je kijkt recht in haar ziel. Damestasjeslezen heb ik ontdekt in 2007 en ontwikkeld tot een vrolijke netwerkactiviteit, een diepgaand analytisch model, een verbluffende partytrick en efficient teambuildings-gereedschap. Lezingen, workshops, gespreksonderwerp van jewelste op evenement en feestje. Ik schreef er ook een boek over. Sinds dat uitkwam, bij A3boeken, weet ik alweer heel veel meer over het wonderlijke fenomeen dat je tas zowel uiterlijk als innerlijk weerspiegelt wie je bent. Inmiddels weet ik ook waarom dat zo is - en wat je aan die kennis hebt.
Kijk me gerust even in mijn digitale tasje op Damestasjeslezen.nl.

Workshopbegeleider

Een mens hoeft niet alles zelf uit te vinden, vind ik. Daarom geef ik graag workshops waarin ik mijn kennis en ervaringen doorgeef aan anderen. Natuurlijk experimenteren we tijdens zulke workshops altijd met zelfbedachte oefeningen en technieken. Ik vertel ook graag wat meer over merkwaardige wetmatigheden die ik heb ontdekt bij het toepassen van die technieken. Zo krijg je dus praktijk en theorie en als het even meezit ga je naar huis met een paar prachtige vragen - en met heel wat nieuwe inzichten en gereedschappen om toe te passen in je dagelijkse leven. Of het nu ging over waarom we zo hechten aan spullen, over hoe je je boek of blogs het slimste schrijft, of over de eindscore van een partijtje Blufscrabble.

Boeken van Yoeke

"Er was eens een konijn", zei ik tegen mijn zusje. Zij kon al schrijven dus moest zij aan de tikmachine van opa gaan zitten om de letters te zoeken bij het verhaal dat ik bedacht had. Zes was ze, het arme kind. En ik vier. Het verlangen om te schrijven is er altijd geweest. Schrijven betekent vastleggen wat je weet. Dan kan het je hoofd weer uit om ruimte te maken voor iets nieuws. Schrijven maakt allerlei wonderlijke ervaringen begrijpelijker en overzichtelijker. Als je schrijft weet je opeens precies hoe iets voelt, omdat je er het juiste woord voor vindt. Schrijven helpt om ideeen te verspreiden zodat mensen het met elkaar eens worden over hoe alles mooier kan en waar ze elkaar kunnen vinden om dat voor elkaar te krijgen. Schrijven kan de wereld veranderen. Daarom schrijf ik. Tot nu toe vijftien gepubliceerde boeken en honderden journalistieke verhalen en columns en blogs.
En als iedereen nou schrijft wat ie weet en vindt, dan scheelt dat heel veel werk omdat je niet alles zelf hoeft uit te zoeken. Daarom ben ik schrijfcoach. Daar. Nou weet je het. En ja, ik geloof dat allemaal nog steeds.

Therapeut

Als journalist trok ik vaak voor een artikel hele persoonlijke laatjes open in de geest van de mens die ik interviewde. Ik vond dat een grote verantwoordelijkheid. Want na een interview ging ik weer naar huis, werkte m'n verhaal uit, publiceerde en het was klaar. Maar die la bleef openstaan voor wie ik net had geinterviewd. Daarom wilde ik leren op welke signalen ik moest letten om te weten of ik wilde doorgaan of stoppen met doorvragen. Oh, en ik wilde mezelf natuurlijk ook beter leren kennen. Ah, en ik dacht nog even dat ik psychosociaal therapeut zou willen worden om Mensen Te Helpen. Ben ik helemaal overheen.
Maar de HBO-opleiding tot psychosociaal therapeute heeft me wel veel gebracht. Kennis, inzicht, een aantal therapeutische processen om te herkennen en wat gereedschap om er mee te werken. Dat zet ik nu in als Boekenvroedvrouw. Heel fijn trouwens dat binnen de ondersteuningsafspraken met een schrijver duidelijke grenzen zijn. We hoeven niet tot op de bodem te graven, maar wel tot de laag waarin voldoende grondstof zit om verder te kunnen schrijven. Dan is het klaar. Ik denk dat schrijven ook wel een beetje pijn moet doen, anders krijg je een rotboek dat niet doorleefd is. Vandaar dat mijn achtergrond als therapeut soms best handig is.

Levenslust en rituelen

De stap van Toen naar Straks zet je gemakkelijker als je er bij stilstaat met een mooie ceremonie die past bij jouw overtuigingen en jouw stijl. Alleen. Met je vrienden. Met je familie. Of met je buurt, je coven, je partner of partners. Je levenslust neemt toe als je tijd neemt voor veranderingen. Trouwen, handvasten, rouwen, afscheid nemen, examen doen, sterven, verhuizen, je rijbewijs halen, voor de eerste keer menstrueren, scheiden, een geboorte of vijftig worden: allemaal mijlpalen in het leven om te markeren met een betekenisvol ritueel. Maar dan wel eentje dat bij je past. Ik help je graag om dat te ontwerpen en te begeleiden, binnen, onder de sterrenhemel of in de zon. Heb ik vooral in de praktijk geleerd. Mijn kennis van de opbouw van rituelen en de kracht van symbolen en symbolische handelingen leerde ik van geweldige docenten in verschillende magische en psychologische stromingen. Starhawk en T. Thorn Coyle bijvoorbeeld. Reclaiming, systeemopstellingen en symboolduiding vormen mijn wortelstelsel als rituelenbegeleider. Tarot Systeem Opstellingen is een werkvorm die daaruit voortkwam.

Loesje & zo

Gut ja zeg, dat waren me tijden! Met een klein groepje dierbare brutalen veroverden we de stad, het land en later een paar delen van de wereld met het affichemeisje Loesje. In 1986 deden we mee met de landelijke verkiezingen en was de kleine meid opeens keigroot.
Zo'n landelijke organisatie, de schitterende plannen, al die media-aandacht, het geregel, de lange dagen en veel te korte nachten, de wilde haren, de felle discussies en de diepe vriendschappen - ik denk er niet zo vaak meer aan hoor. En eigenlijk ben ik nog steeds verrast dat Loesje nu nog, na eh... 30 jaar of zo, fenomeent op muren en in organisaties. Beetje trots ook wel. Omdat Loesje ook voor mij een omslag in mijn denken was. Van boos zijn omdat de wereld zo achterlijk georganiseerd is naar de verbazing daarover, naar het vinden van flonkerende oplossingen. Het lijkt simpel, en dat is het ook.

Blufscrabble

"Maar waarom speel je altijd vals, mama?" vroeg mijn oudste dochter me vroeger wel eens. Nou, omdat ik het leuker vind om zelf regels te maken dan om regels op te volgen die iemand anders heeft bedacht. Dat maakt me weliswaar tamelijk ongeschikt voor de arbeidsmarkt, maar prima toegerust voor het zelfstandig ondernemerschap en een reluderend potje Blufscrabble.
Ik organiseerde het EK en het WK Blufscrabble waarbij in beide gevallen de Gouden Chimot aan mij voorbij ging omdat er nog gestafdere bluffers deelnamen. Blufscrabble is trouwens ook een prachtig teambuildings-gereedschap voor talige teams. Een toernooitje Bluffen is meer dan reludatie!

CV

En nog wat pikante details:
Ik haalde mijn diploma als psychosociaal therapeut (HBO-niveau).
Ik freelancede o.a. voor het AD, Happinez, HP/De Tijd, Libelle, Viva, HN-Volzin, de Graficus, Wiccan Rede, Elegance, Ode.
Ik was hoofdredacteur van Onkruid, een Nederlands-Vlaams tijdschrift over spiritualiteit en gezond leven.
Ik begeleid schrijvers van fictie, non-fictie, journalistiek werk, wetenschappelijke publicaties, familieverhalen, ervaringsverhalen, doctoraalscripties, blogs en webtekst.

Ik kwam een heel aantal keren in de krant, op tv en op de radio als damestasjeslezer en als auteur van inmiddels 15 boeken.
Ik ben van 1963, groeide op in Arnhem, werkte en woonde als voddenraper bij Emmaus, was een van de oprichters van Loesje, heb twee geweldige dochters en een hele leuke man met wie ik in een dorpje in de Betuwe woon.
Omdat ik een slecht geheugen heb voor regeltjes en ze ook niet goed ken omdat ik nooit lang in een bedrijf heb gewerkt, verzin ik graag en veel nieuwe manieren om het dagelijks leven aangenamer te maken - en daarmee de wereld een lekkere duw voorwaarts te geven.
Download gerust m'n CV YoekeNagel2018.

Uitvaartteksten

'Maar dat kun jij zelf toch ook?' zei een uitvaartondernemer tegen me. Omdat ik dacht van niet volgde ik de opleiding tot Uitvaartverzorgster bij Meander en haalde mijn diploma in 2020. 'Afscheid geven - een hartelijke uitvaart voor wie gaat en voor wie blijft' zette ik op als uitvaartondernemer. Maar mijn hart klopt het warmst voor woorden. Daarom kun je me nu via Afscheid Geven inschakelen om passende woorden te vinden bij de crematie of begrafenis van een dierbare - of voor bij je eigen uitvaart, alvast. Ik vind het heel mooi werk om te luisteren naar het levensverhaal van een stervende of overledene en daarmee een kleurig portret te schrijven van het leven dat voorbij is en de invloed die het had op wie blijft. Een hartelijke uitvaarttekst. Zo'n In Memoriam zelf voorlezen doe ik net zo graag als de woorden te geven aan een familielid of partner die zelf geen woorden genoeg kan vinden voor een passend afscheid.