Om je even te laten weten wat die fantastische nieuwe theorie is over RSI – waardoor jij er ook geen last meer van gaat krijgen – moet ik je eerst eventjes wat inleidende dingetjes vertellen. Gaat ie.
Twee weken geleden sloeg het opeens toe. Pijn in de rechterarm, vanaf de elleboog naar beneden. Da’s niet leuk voor als je evengoed je geld wilt verdienen met computerwerk. Meteen de hulptroepen ingeschakeld dus en met loeiende sirene (nou ja, in gedachten dan) naar de chiropractor, want dat zijn Verstandige Mensen.
Eerst werd het probleem verholpen. Dat klinkt misschien mal als je van je huisarts weet dat RSI-klachten uitsluitend voorbij kunnen gaan met eindeloos veel rust of, als het een carpaal tunnel syndroom is geworden, na een heftige operatie. Maar voor iemand die weet wat een chiropractor doet is het waarschijnlijk niks bijzonders: een stevige, goedgeplaatste en pijnloze ruk aan de arm en de pijn is weg. Voorbij. Maar nog wel wat zeurend gevoel in de wijsvinger en kom, als toch vrijwel alles mogelijk is word je gulzig. Zo’n soort tovervisjes-syndroom slaat toe. Die wijsvinger wilde ik ook weer helemaal goed hebben.
Mijn chiropractor gebruikt spiertesten om direct te meten of zijn ingrepen werken of niet. Dat is niet alleen praktisch, maar ook heel bevredigend omdat we beiden direct effect voelen. Nu liet hij me het verschil voelen tussen de kracht in mijn hand als ik mijn gezicht naar voren houd – zoals ik dat doe als ik al lang op mijn beeldscherm tuur – of recht op mijn romp – zoals ik doe als ik even door het bos loop -.
Die tweede houding van mijn hoofd bleek de irritatie in mijn vinger vrijwel weg te nemen.
“Logisch,” zegt zo’n chiropractor dan. En dan komt mijn favoriete gedeelte van de behandeling: De Theorie – waarvan hij zelf vaak zegt dat het ook maar zijn theorie is, maar het klinkt tot nu toe altijd op een vreemde manier volkomen logisch -.
Komt ie. Bij stress, maar ook bij irritatie en lust, maakt het lichaam meer adrenaline aan. Daardoor verwijden de pupillen (wist ik niet). En daardoor zie je wat lastiger. Bovendien kan licht gaan irriteren. Daarom gaat de lamp (bij ’s avonds werken) uit en het hoofd gaat naar voren om het scherm beter te kunnen zien. De elleboog gaat meer naar buiten om gemakkelijker voorover gebogen te kunnen zitten. In die houding wordt de spier die naar de hand loopt vanaf de elleboog vreemd belast. Voila. De perfecte basis voor RSI-klachten. Het zit dus wel degelijk, zoals cynici altijd al zeiden, in je hoofd. En in de rest van je lijf trouwens ook, want adrenaline komt overal.
Wat je dus moet doen om RSI te voorkomen:
Zorg voor voldoende licht. Blijf rechtop zitten. En als je gestressed raakt of op een andere manier een adrenalineboost dreigt te krijgen: stop. Ga 20 minuten mediteren, maak een boswandeling, doe je ademhalingsoefeningen of masturbeer, maar werk niet door achter je computer. Trouwens: een ergonomisch gegolfd toetsenbord helpt ook wel om pijnklachten uit te stellen, maar neemt wat hierboven staat niet weg.
Zo. Klaar. Nou weer even wat anders doen. Als je meer wilt weten mail je me maar.
Ja RSI zit “in je hoofd”, alleen niet op de door jouw beschreven manier. Volgens de arts Dr. John Sarno wordt het veroorzaakt door wat hij TMS noemt. Stress en spanning uit het dagelijkse leven geven irritatie en woede in je onderbewuste. Je brein ziet deze woede als bedreigend en wil niet dat het naar boven komt in het bewuste. Om dat te voorkomen creëert het een afleiding in de vorm van bv. licht verminderde bloedsomloop met pijn tot gevolg. Door te leren over waarom het brein hiervoor kiest en juist wel over die onbewuste woede na te denken stopt de pijn, want dan is er geen basis meer voor.
Veelvoorkomende kwalen bij TMS patiënten zijn behalve RSI en rugpijn, allergieën, hooikoorts, geringe gastro-intestinale kwalen zoals brandend maagzuur, eerste symptomen van een maagzweer, hiatus hernia (maagbreuk), colitis, spastische darm, prikkelbare darm syndroom en andere spanningsgeïnduceerde reacties zoals spanningshoofdpijn, migraine, eczeem en frequent urineren. Herkenbaar?
WOW, Leo, dit is echt heel erg verhelderend zeg! Dank dank dank. Je site – http://www.inzichtinrsi.nl – is ook echt een aanrader. Ben erg blij met je uitleg en ga ’t ook even doorgeven aan mijn chiropractor.
Graag gedaan. Het is niet ‘mijn’ site hoor, maar dacht dat het wel zo handig zou zijn om wat extra info te verschaffen 😉