Ik bedacht en ontwikkelde de kunst van het Damestasjeslezen in 2005. Ik schreef er een boek over, gaf er lezingen en workshops over, kieperde heel veel tassen om en leerde steeds meer over de mens en haar tas. En nu vind ik het geweldig leuk om je te vertellen wat je tas allemaal over jou zegt. Achter je rug om.
Een tas - of het nou een damestas is of een herenbroekzak die die functie vervult - is veel meer dan een gebruiksvoorwerp.
- Een tas is een vervoersmiddel van spullen, van huis naar werk, van werk naar kroeg enzovoort.
- Een tas is ook een stijlicoon, een visitekaartje waarmee je de wereld een beeld van je probeert te laten krijgen, een identiteitsvoorwerp.
- En een tas is een stukje thuis in een woelige wereld: achter die sluiting mag niemand kijken die daar niet uitdrukkelijk toestemming voor heeft.
Met een workshop tassen lezen of, voluit, Damestasjeslezen, ontdek je al die functies in je eigen tas en je ziet ze terug in de rest van je leven.
Welke functie heeft jouw tas?
Voor elke tassengebruiker geldt een unieke waardebepaling van deze drie tas-aspecten. Voor de een is het vooral een vervoersmiddel, voor de ander maakt het niet uit of er wel wat in kan: als ie maar mooi is. En voor de derde, we zien dat duidelijk bij bijvoorbeeld dementie, is het een houvast; de tas staat op schoot of op tafel als een schild of volwaardig gesprekspartner.
Workshop tassen lezen
Aan de buitenkant zien we al heel veel over stijl, karakter en voorkeuren van de vrouw die 'm draagt. Gaat een tas dan eenmaal open, dan ligt haar hele ziel voor je bloot. In een tas dragen we immers alles bij ons dat we denken nodig te hebben 'voor het geval dat'.
Als damestasjeslezer, de enige in de hele wereld voor zover ik weet, die er ook nog eens een boek over schreef, kan ik eindeloos vertellen over je tas. En tolken: je tas zegt heel wat over jou.